Herstel na de operatie

Het herstel na de operatie is sterk persoonlijk. Mijn eigen verhaal heb ik uitgebreid beschreven onder de categorie ‘verhaal van Patrick‘.

Ik geloof dat ik ondertussen (6 weken na de operatie) wel kan/moet vaststellen dat mijn herstel minder snel / goed gaat dan gemiddeld. Of in ieder geval: dat ik het heftiger ervaar. Omdat ik weet dat er ook SCDS’ers op deze site komen die nog een operatie moeten ondergaan en wel schrikken van mijn verhaal, leek me het goed om via deze ‘post’ zaken enigszins te relativeren en mensen gerust te stellen.

Het gaat lang niet altijd zo als bij mij. Ik weet van anderen scds’ers dat het herstel veel voorspoediger ging of positiever werd ervaren. Met name (grofweg) mijn eerste twee weken die zeer heftig waren door de duizeligheid en misselijkheid hoeft niet altijd het geval te zijn.

Wat uiteraard ook meespeelt is de verwachting. Ik had om allerlei reden en vrij licht herstel verwacht en de (hevigheid en duur van) klachten waren een verrassing en zorgden daardoor ook voor extra stress (wat ook niet helpt). Met mijn verhaal op deze site, hoop ik in ieder geval dat verrassingselement eruit te halen. Lees het vooral als ‘dit zou kunnen gebeuren en als het gebeurt is het geen reden voor paniek, het hoort erbij’ en lees het niet als iets wat je persé te wachten staat.

In het algemeen kan ik wel de volgende zaken over het herstel zeggen die door anderen herkend worden:

  1. de eerste paar dagen zal bewegen (draaien, gaan zitten, lopen) lastig zijn. Je evenwichtsorgaan moet op zich opnieuw kalibreren en dat heeft tijd nodig. Hoeveel tijd: dat is heel erg individueel. Je krijgt waarschijnlijk een katheter dus voor plassen hoef je de eerste dag je bed gelukkig niet uit.
  2. neem de tijd.. ongeduld en te veel te snel willen werken averechts. Reken op minimaal 6 weken voordat je weer echt de oude bent. Ook herkenbaar voor anderen: het is soms een stapje terug voordat er weer twee vooruit gaan.
  3. Na een week/10 dagen kunnen de hechtingen eruit. De operatiewond/litteken is bij diegene die ik gesproken hebt de minste zorg/klacht. Na een paar dagen (2-3) kun je vaak al toe met enkel paracetamol als pijnstiller. Na ongeveer 7-10 dagen is ook de paracetamol niet meer nodig. update 19-10-2016: Maar let op: hoewel de eerste paar weken de wond de minste zorg is, duurt het volledig herstel wel echt veel langer dan verwacht. Nu ik dit bericht aanvul, ben ik 4 (!) maanden verder en is het wondgebied nog steeds gevoelig en is het nog steeds onprettig om op m’n linker oor te liggen in bed. De dame D. , die 2 weken na mij dezelfde operatie onderging heeft dit ook nog steeds, dus ik vermoed dat dit eerder regulier dan uitzondering is.

Ik hoop binnenkort op de site ook de (korte) herstel-verhalen van andere SCDS’ers op deze site te kunnen zetten, zodat er ook wat tegenwicht is op mijn verhaal. Ook als ik je nog niet ken of heb gesproken en je hebt een operatie gehad en hebt aanvullingen: ik hoor het graag bij comments, of stuur me je verhaal (patrick@scds.nl) zodat ik het op de site kan zetten voor toekomstige SCDS’ers.

en ook: als je via deze site zelf een blog wil gaan bijhouden over operatie en herstel: dat is meer dan welkom.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *