(40) The end…

Na 40 posts en anderhalf jaar na de operatie is het goed geweest: ik zal geen nieuwe post meer gaan plaatsen. Scds zal altijd wat aandacht van me blijven vragen, maar het leven gaat ook weer gewoon door en ik wil hier ook niet stil blijven staan.

Uiteraard: als iemand hulp nodig heeft, of op zoek is naar andere scds patiënten, of juist zijn ervaring wil delen op deze site, dan zal ik het wel graag faciliteren uiteraard. Ik verwijs ook graag naar de (besloten) groep op Facebook (SCDS Nederland Support Groep), waar SCDS’ers elkaar kunnen vinden.

Een woord van diepe dank naar mijn SCDS-vrienden (H, M, M, D, J, J) is hier ook op zijn plaats. Ik heb zoveel aan ons SCDS-clubje gehad om ervaringen te delen. Het is een groepje waarmee ik altijd een band zal blijven voelen (al is het maar om het exclusieve hoefijzer-litteken dat wij delen 😛 ).

En voor nieuwe SCDS’ers: ik hoop dat deze site wat helpt om informatie en lotgenoten te vinden. Neem de teksten op deze site als ‘een’ mening met beperkt houdbare kennis en maak het niet te absoluut.

Het lijkt er bijvoorbeeld nu op dat Prof Stokroos sinds kort zelf een andere methode prefereert waarbij er geen sprake meer is van een schedellichting zoals dat bij mij in 2016 is gedaan. Het geeft aan dat ontwikkelingen flink doorgaan en dat je als patiënt nu eenmaal hebt te accepteren dat uitkomsten van elke operatie onzeker zijn. Ik ben blij dat ik de operatie heb gedaan, maar ik heb ook gezien dat het soms verkeerd kan uitpakken. Als je het niet meer trekt met je klachten dan is er uiteraard geen keus dan opereren. Maar als je eigenlijk best kunt leven met je klachten, denk er dan goed over na en onderschat de impact en risico’s van de operatie niet.

(39) Anderhalf jaar na de operatie

Tja, waar te beginnen.. afgelopen half jaar is er veel gebeurd. Van een dieptepunt in augustus tot een verrassend herstel de maanden daarna. Laat ik beginnen bij mijn vorige post.

Vorig jaar juni, ten tijde van mijn vorige post, ging het niet goed. Ik had de vrijwel alle klachten ondertussen weer terug en hoewel ik de heftigste dagen/avonden van voor de operatie niet meer had, zat ik voor mijn gevoel toch weer terug op ongeveer 80% van de oorspronkelijke klachten. Daarnaast wist ik inmiddels van twee andere collega-patienten met een soortgelijke operatie waarbij het hele evenwichtsorgaan volledig was uitgevallen. Er waren dus wel wat zorgen.

Naar aanleiding hiervan heb ik nieuwe onderzoeken gehad door de opvolger van Prof Stokroos, aangezien die inmiddels niet meer werkzaam was in Maastricht. Onderzoeken betroffen o.a. een nieuwe Vemp-test, ogentest en een nieuwe scan.

De conclusie van deze onderzoeken was wel even schrikken. Men kon niets met zekerheid zeggen, maar de meest waarschijnlijke hypothese was dat het ‘dekseltje’ dat op het gaatje was geplakt, niet (meer?) op de goede plek lag. Ook op de MRI-scan leek de dehicentie gewoon weer zichtbaar. Dr van T. wilde eerst nog met Prof Stokroos overleggen om mijn opties te bespreken en een nieuwe bel-afspraak werd gepland.

Een dikke maand later heb ik dan een nieuw consult met Dr M., omdat Dr van T. tijdelijk niet werkzaam was. Ik kreeg nu dus te maken met de opvolger van de opvolger. Kan gebeuren natuurlijk. Het verhaal wat ik nu  te horen kreeg was echter wel bizar. Ten eerste was hij van mening dat op de scan het dekseltje sowieso niet zichtbaar kon zijn en dat die scan dus niets te betekenen had. Desondanks was hij geen fan van de operatie die ik gehad had. Veel beter was volgens hem een transmastoide plugging methode. Dat stond haaks op de eerdere adviezen van hetzelfde instituut! Dat doctoren kunnen verschillen van mening, weet ik uiteraard wel. Maar het voelt toch wel als een harde landing als in hetzelfde instituut nu opeens een 180 graden draai gemaakt wordt.

Hoe dan ook: conclusie was eigenlijk dat een nieuwe operatie afgeraden werd. Dat was het minst verrassende deel van het gesprek. Ik was zelf al zover dat ik geen nieuwe operatie zou willen; de risico’s van nog een operatie zag ik sowieso al niet zitten…  zeker gezien het feit dat ik nu 2 patiënten ken waarbij na de operatie het gehele evenwichtsorgaan is uitgevallen. Dat is nog een flink stuk erger dan mijn situatie.

Maar ondertussen…

had ik me sinds de conclusie van de nieuwe onderzoeken al neergelegd bij het feit dat het niet anders is en dat ik er maar mee te leven heb. En nu komt het vreemdste: sinds eind augustus 2017 gaat het steeds beter met me. En deze verbetering lijkt al enkele maanden stand te houden. Voor mijn gevoel zit ik nu rond 50% van oorspronkelijke klachten en ik werk weer volle dagen. Voor mij voelt dat als een groot succes.

Nu weet ik niet waar het nu door komt: alsnog het (vertraagde) succes van de operatie, waarbij herstel dus gewoon 15 maanden nodig heeft gehad? Of het feit dat ik anders ben gaan leven met minder werkdruk, minder stress, veel meer sporten anders eten en mediteren?  Of heb ik misschien gewoon mijn normen aangepast? Of is het een combinatie van alles? Ik weet het niet en eigenlijk maakt het ook niet uit. Hoewel er nog veel vervelende klachten zijn, voel ik me simpelweg flink beter dan voor mijn operatie en word ik er in activiteiten weinig door gehinderd. Bizar dat ik dit na anderhalf jaar kan zeggen; dit had ik een half jaar geleden niet durven hopen. Natuurlijk is er nog een lichte angst dat het slechts tijdelijk is, maar het ‘nu’ is het belangrijkste en ik ben nu erg blij hoe ik me voel en blij dat ik de operatie heb gedaan!

 

 

 

 

(38) Een jaar na de operatie

Op een paar dagen na is het nu een jaar geleden dat ik mijn operatie heb gehad. Helaas voelt het niet als een feestje. Ik functioneer op zich prima, mensen zullen niet snel iets aan mij merken, dus ik moet het ook niet dramatiseren. Maar toch. Full time werken lukt gewoon nog niet en sinds gisteren opeens weer een druk in mijn oor (gevoel van water in je oor) en een pieptoon die (daardoor?) veel nadrukkelijker aanwezig is. En daarmee is er wederom een oude klacht van voor de operatie die opeens weer van zich laat horen. Vervelende hiervan is dat je deze klachten niet kunt vermijden door even niets te doen. Het is er gewoon. En het stopt niet.

Mijn lichaam heeft afgelopen maand helaas ook nog wat andere tegenvallers te verduren gehad, dus ik houd mezelf voor dat het mogelijk een tijdelijke stressreactie is van een zwakke plek in mijn lichaam… Het is is nu ook te vroeg om conclusies te trekken, het is er pas twee dagen en het kan ook zomaar opeens weer verdwijnen. Maar eerlijk: het is best moeilijk om positief te blijven zo.

Ik snap dat deze site door velen wordt gelezen die hier van schrikken. Heb daarom ook getwijfeld of dit ik in mijn blog moet delen. Maar aan de andere kant: het is ook gewoon mijn verhaal, mijn blog en mijn uitlaatklep en daarom ook het rauwe en eerlijke verhaal. Wel wil ik hier nogmaals benadrukken dat voor de meesten de operatie echt succesvoller is geweest. Dus laat je niet leiden door mijn ervaringen alleen (of sla dit deel van de website over).

Ik heb een bel-afspraak gemaakt met de arts in Maastricht om het herstel en resultaat van de operatie te evalueren.

Update: na ongeveer 2 weken is het volle gevoel in m’n oren weer verdwenen en is de pieptoon weer naar het oude niveau teruggezakt. Ivm andere operatie heb ik een week veel moeten liggen. Weet niet of er een direct verband is, maar met liggen werd druk op m’n oor sowieso al minder 

(xx) Ervaring van Patrick met SCDS

Als je rechtsboven de ‘rubriek’ ‘e-het verhaal van Patrick’ hebt geklikt, zie je (hieonder) in chronologische volgorde mijn ervaringen van mijn eerste diagnose tot ruime tijd na mijn operatie.

Een waarschuwing vooraf: ik ben niet het grootste succesverhaal van een SCDS operatie volgens mij. Ik ken ook meerdere patiënten bij wie het herstel veel vlotter en succesvoller is verlopen. Zie bijvoorbeeld ook het verhaal van Tineke. Ook zijn mijn eerste dagen na de operatie veel heftiger geweest dan gemiddeld. Laat je dus vooral niet afschrikken door mijn verhaal en maak in overleg met je arts een eigen afweging.

Hoewel mijn herstel zwaar is en het resultaat mij vooralsnog tegenvalt, ben ik nog steeds beter af dan vóór de operatie. Mijn verwachtingen waren achteraf gezien wellicht te positief, maar ik heb er geen spijt van dat ik de operatie had gedaan. Niets doen was voor mij ook geen optie. Lees deze blog vooral als iets wat niet hoeft, maar zou kunnen gebeuren. Om voorbereid te zijn op tegenslagen, of om hoop te putten uit feit dat je niet de enige bent.

Ik heb superveel gehad aan contact met andere SCDS’ers. Ik ben ze daar erg dankbaar voor en als ik op mijn beurt anderen weer kan helpen doe ik het graag. Heb je een SCDS diagnose gehad en wil je contact ? dat kan via patrick@scds.nl of via de besloten groep op Facebook : SCDS Nederland Support Groep

 

 

(37) 9 maanden na de operatie

Ik heb al een tijd niets meer gepost op deze site. Belangrijkste reden is, dat het erg lastig is om in woorden uit te drukken hoe het nu gaat. Ik weet het ook eigenlijk niet. In een goede bui benoem ik het wel eens als een ‘labiel dekseltje’ in mijn hoofd. Het komt er op neer dat goede en slechte periodes elkaar afwisselen en dat er geen pijl op te trekken lijkt wanneer ik gevoeliger ben voor klachten. Volstrekt labiel en onvoorspelbaar.

Ik ben wel meer gaan werken de afgelopen periode, dus wellicht geeft dit wel een structurele verbetering aan omdat dit eerst überhaupt niet lukte, maar de prijs lijkt vooralsnog wel te zijn dat ik vaker klachten heb en me buiten werktijd erg moe voel.

Hieronder puntsgewijs hoe het mij afgelopen maanden vergaan is: van euforie naar teleurstelling, naar onzekerheid.

  • Vijf maanden na de operatie leek alles in een stroomversnelling te komen, ik had vrijwel geen klachten meer en begon meer te werken. Ik was wel moe en had wat hoofdpijn, maar weet dat aan het wennen aan te snel te veel werken. Eind november stuur ik nog een enthousiast bericht naar wat andere SCDS’ers dat ik nauwelijks nog klachten ervaar.
  • Dan, donderdag 1 dec 2016, klap ik mijn laptop dicht na wat avondwerk en opeens zijn duizeligheidsklachten in flinke omvang terug. Ik schrik hier flink van.
  • Ik heb meerdere malen eerder een terugval gehad van enkele dagen tot een week. Maar dit keer is het anders: ook de kerstvakantie brengt niet het  versnelde herstel waar ik op hoop. Grof gezegd: zat ik eind nov op 0-20% van mijn klachten, viel ik terug naar 80% van mijn klachten en zit ik eind februari weer op 40-50% van de klachten.
  •  27-28 maart is het eigenlijk vrij onverwacht weer een sprong voorwaarts. Vrijwel geen klachten. Ik heb hiervoor wat objectiveerbare criteria in mijn hoofd en leek voor het eerst – na bijna 4 maanden – weer het niveau van eind november aan te tikken.
  • Feest was echter van korte duur, op 29 maart zijn klachten weer terug en zit ik weer op de 40-50% van de klachten en op 1 april 2017 loop ik een bouwmarkt in en heb ik enorme last van de Ikea-handicap. Binnenzijn in grote ruimte zonder horizon is gewoon het niet uit te houden voor mij. Zo heftig als voor de operatie.
  • En daar sta ik nu… soms hoopvol, soms moedeloos, maar vooral onzeker… We zijn nog geen jaar na de operatie, dus houd ik mezelf voor dat het te vroeg is om de balans op te kunnen maken… Ik heb m’n horizon weer verlegd; dit keer naar een jaar na de operatie.
  • Om met een positief en hoopvol punt te eindigen: in februari een week op wintersport geweest. Nauwelijks klachten gehad (op een avond een beetje last na). Vreemd maar fijn!

 

(Tineke) Jan ’17: Na de operatie

scds-wond-na-craniotomieHallo mede lotgenoten,

Graag wil ik jullie op de hoogte houden van mijn herstel, aangezien het bij iedereen verschilt.

Op 15 december ben ik geopereerd aan SCDS  aan mijn rechter kant in het UMC MAASTRICHT

Ik was erg zenuwachtig voor de operatie, voelde mij al weken als een hond met nestdrang. De spanning ging nog meer stijgen toen ik te horen kreeg dat er 3 professoren aan de operatie tafel kwamen te staan, dan is het toch niet zomaar iets. Stokroos, van Tongeren, en Temel.

Ik was erg onder de indruk van de manier waarop deze mannen en zijn team met mij om zijn gegaan. Voor dat de operatie begon hebben ze zich allemaal aan mij voorgesteld en verteld wat er ging gebeuren wat hun taak was, en dat ze goed voor mij zouden gaan zorgen. Het is misschien niet voor te stellen, maar dat deed mij erg goed.

Op het moment dat ik weer bij kwam stond daar gelijk Prof van Tongeren naast mij, en vertelde dat de operatie goed verlopen was, dat ze het probleem gelijk zagen en dat er verder geen bijzonderheden waren.

Bij mij hebben ze een morfine via infuus aangelegd, cathether was inmiddels al verwijderd daar heb ik niets van mee gekregen. Voor de misselijkheid kreeg ik ook een medicijn, alhoewel ik niet echt het gevoel had dat die wat deed.

Op zaterdag werd de morfine gestopt en toen kreeg ik nog een blauw pilletje, volgens mij heb ik die nog 1 keer gehad, daarna paracetamol, die had ik de avond voor de operatie al gekregen, dat was om een spiegel in het bloed op te bouwen zeiden ze.

Op vrijdag was ik al gelijk aan de wandel, vond het eigenlijk wel lachwekkend.

Het licht op de zaal daar kon ik slecht tegen en had dan ook graag mijn gordijnen dicht en de lampen uit.

Op vrijdag avond hoorde ik mijn ogen weer knipperen, daar schrok ik wel een beetje van, maar dacht dat kan ook komen omdat ik SCDS aan beide kanten heb, en dat nu misschien de linkerkant opspeelt.

De zaalarts deed het meer af met dat dit bij het herstel hoort, daar ben ik tot op heden nog niet van overtuigd, maar neem het maar aan dat het zo is, zo lang ik nog in het genezingsproces zit.

Op zaterdag werd de wond schoongemaakt, dat voelde prettig, ik wou ook graag van de bloedkorstjes af, dat jeukte een beetje.

Verder had ik eigenlijk helemaal geen last van de krammen in mijn hoofd, het enige waar ik wat last van had dat was dat ik mijn mond niet goed open kon krijgen, dat had te maken met een spier van mijn kaak voor mijn gevoel.

Ik ben op donderdag geopereerd en op maandag naar huis gegaan, ik heb niet 1 keer pijn gehad.

De reis naar huis van ruim 2,5 uur was lang en absoluut niet prettig, maar dat wist ik van te voren.  Erg duizelig en misselijk, toch heb ik verder niet hoeven spugen of zo.

Ik heb thuis verder geen medicijnen meer nodig gehad, ging prima zonder, was nog wel behoorlijk duizelig maar verder ging het goed.

Tijdens de feestdagen vond ik het wel moeilijk om voor mijzelf te kiezen en mijn rust op tijd te pakken, daar in kwam ik uiteindelijk mezelf wel tegen.

Schrok er ook van dat ik op een gegeven moment de hartslag weer in mijn hoofd hoorde, dat pulserende geluid.

Verder kan ik niet zeggen dat het allemaal stil is in de omgeving van mijn oor, ik heb er een behoorlijke ruis in zitten bv.

Toch even daarvoor met het umc Maastricht gebeld, ook dat hoort bij het genezings proces werd mij verteld.

31 januari moet ik terug komen voor een afspraak bij de heer Stokroos om te kijken hoe het er dan voorstaat met mij.

Ik had me zo zenuwachtig gemaakt voor de operatie, maar het is mij echt honderd procent mee gevallen, nu hoop ik natuurlijk niet dat links nog nodig is om te opereren, maar ik weet wel, als dat wel het geval zou zijn, dat ik dan heel anders de operatie in zal gaan omdat ik weet dat het geen zin heeft om je van te voren druk te maken, maar dat het in dit geval dus ook echt niet nodig is.

Ik hoop dat mijn verhaal een geruststelling zal zijn voor een ieder die deze operatie nog moet gaan ondergaan.

 

(Tineke) maart 2016: Diagnose SCDS

Mijn naam is Tineke, en ik zit nog helemaal aan het begin van dit proces.

15 maart zijn mijn gegevens opgestuurd naar Maastricht, daar zit dan ook de uitslag van de mri en ct scan bij, en de brief waarin mijn KNO arts aangeeft dat hij het vermoeden heeft dat het aan 2 kanten zit, links minder dan aan de rechter kant.

Ik heb telefonisch contact met Maastricht gehad, daar ben ik niets wijzer van geworden, kon 3wk 3mnd maar ook een half jaar duren voor dat ik überhaupt een oproep zou krijgen. Vond het wel fijn dat ik gelijk de volgende dag een vragenlijst thuis gestuurd kreeg, ik dacht zo ik zit in de lift, maar als ik dan weer ervaringen lees dan denk ik: het zegt dus helemaal niets.

Waar ik ook wel nieuwsgierig naar ben dat is de risico wat de operatie met zich mee brengt, het word als vrij makkelijke operatie afgedaan, terwijl ik denk, pittig hoor door je hoofd je hersenpan in en vervolgens daar wat gaan zitten plakken en metselen.

Ze zeggen 95 procent van de klachten zijn weg, maar welke klachten blijf je dan uiteindelijk nog mee zitten? Maar goed neem aan dat voor eenieder het anders is, net zo als niet iedereen dezelfde klachten heeft.

Interessante links

De volgende website hebben mij veel informatie gegeven tijdens mijn zoektocht op internet:

Video

  • Een video van bijna 40 minuten van UCLA met presentatie van UCLA neurochirurg, Isaac Yang, MD over SCDS. Echt een aanrader als je meer wil weten: Video over SCDS van UCLA
  • Een goede en recente (april 2015) korte film op Youtube van Johns Hopkins instituut met Q en A door een expert geeft in 8 minuten een compleet en recent beeld van symptomen en mogelijkheden
  • En voor de die-hards is er ook een video online met fragmenten van een operatie. Let op: Denk er wel even goed over na of je deze wel wil zien als je nog een operatie aan moet gaan:  video van SCDS-operatie (in Egypte).
  • En deze is wat minder zwaar voor de maag: dit is een getekende animatie van een SCDS-operatie. Nota bene: dit is de Amerikaanse variant waarbij ze de schedel openmaken en het evenwichtskanaaltje ook helemaal ‘pluggen’. Prof stokroos koest ervoor om het gaatje alleen te plakken en het kanaal intakt te houden. 

 

  • En dan hier iets dat ik tot mijn verbazing pas in December 2016 heb aangetroffen. Er blijkt een Nederlandse dame, Niesten te zijn die gepromoveerd is op dit onderwerp. Haar hele verhaal Evaluation and management of Superior Canal Dehiscence Syndrome is online als pdf te lezen met achteraan een Nederlandse samenvatting. Het geeft wetenschappelijke antwoorden op veel vragen die scds’ers hebben volgens mij.

 

Blogs van anderen:

  • Amerikaanse blog van Brad Riddel met een SCDS aan beide kanten: blog

(36) ik kan het toch niet laten

Ondanks mijn voornemen om nog maar 1 post te doen met hopelijk een succesverhaal, kan ik het toch niet laten om een update te geven.

Alleen al voor de lezers die een operatie overwegen, wou ik dat ik een sneller en overtuigender herstel kon laten zien. Het gaat echter met horten en stort. En ik voel me ook verplicht om mijn ervaringen eerlijk en transparant te delen. 

Onderstaande is wat knip en plakwerk uit een mail-wisseling met collega SCDS’er en geeft wat mij betreft een goed beeld van huidige status

Het blijft een langdurig en onzeker proces bij mij. Als ik binnen mijn grenzen blijf voel ik me goed en geniet ik daarvan. Dat is pure winst, ook het idee dat ik liever minder werk en me goed voel, dan dat ik mij (met of zonder werk) voelde voor de operatie. 

Als ik over grens heenga, bijvoorbeeld een te lange werkdag of drukke dagen achter elkaar krijg ik een flinke terugval. Ik word dan onzeker en ben bang dat niet de terugval maar het herstel tijdelijk was. Die angst zit er diep in. Maar als ik rationeel kijk, zie ik dat ik steeds verder kan gaan voor ik grens overschrijd en terugval van kortere duur is. Maar het enkele feit dat sommige klachten soms terugkomen, maakt dat het onstabiel aanvoelt en dat ik nog niet kan zeggen wat het definitieve resultaat van de operatie is. Ik verwacht dat het een jaar nodig heeft voordat ik volledig kan werken zonder terugval, of het echt durf te zien als een voor mij ‘gewone’ tijdelijke stress-reactie, waarmee ik toch nog steeds beter af ben dan voor de operatie

Wat ik wel vol overtuiging durf te zeggen is dat ik GEEN spijt heb van de operatie. Mogelijk komen er in de toekomst alternatieven voorbij, maar dat is evenzeer onzeker en of het dan opweegt tegen die jaren wachten is ook nog maar de vraag. Het blijft een onzeker en moeilijk proces maar ben blij en trots dat ik het gedaan heb :)

Zijn er klachten die nu definitief verdwenen zijn? Nee, ik vrees dat ik alle type klachten nog wel eens heb ervaren. Maar veel minder vaak en minder hevig.

Dus ook m’n ogen?  ja helaas 😕Realiseerde me vorige week dat ik ze weer kan horen als ik goed oplet. Gaat echter niet samen met een algemene terugval. Dus wel vreemd. Gelukkig ook voor operatie niet als problematisch ervaren.

En ook rond litteken / wond weer klachten gehad, pijnsteken. Maar die zijn weer weg. Irritant genoeg gaat wond zelfs na 4 maanden nog af en toe op een plekje open met wat bloed. 

Dit alles past in het plaatje dat het nog niet geheel tot rust is gekomen en er nog geen stabiele definitieve uitkomst is.

Maar goede nieuws is natuurlijk dat het per saldo nog steeds beter gaat.

Voor de operatie kon ik ook klachten voorkomen door me ‘rustig’ te houden. Maar dat was vooral op bank zitten met hoofd tegen kussen.

Die grens is echt opgeschoven. Nu kan ik met kids naar een pretpark, kinderen hele dagen alleen hebben en werken, ZONDER klachten… als ik maar tijdig rust neem en niet meer dan 50% werk. Als die grens verder opschuift ben ik king…

Al met al: het blijft 2 stappen voorwaarts en een stap terug… maar daar kun ke nog steeds heel ver mee komen :)

(35b) Tussenstand

Nu 13 weken na operatie. Niet de beste dag om te schrijven, want heb flinke terugval waar ik erg van schrik. Woen avond/ Donderdag opeens last, leek oorontsteking, na telefonisch consult KNO druppels gekregen voor buitenoorontsteking , maar omdat m’n oor a- vochtig werd (loopoor?) en b- pijn minder werd, nog niet gedruppeld. Maar vrijdagavond is opeens de disbalans/Duizeligheid terug. Vandaag, zaterdag niet beter. Misschien te drukke week gehad, te weinig geslapen of iets wat met de vermeende oorontsteking te maken had, of is het ‘gewoon’ een tijdelijke terugval en hoort het bij het herstelproces? Vandaag hele dag rustig houden, hopelijk gaat het vanzelf weer weg, maar schrik zit er wel in. 

Naschrift : deze terugslag heeft een kleine week geduurd, daarna zijn duizeligheidsklachten weer verdwenen.

Afijn, de beloofde tussenstand van klachten sinds de operatie geeft wel genoeg positieve punten. 

  • Draaiende wereld om me heen: OVER
  • Nystagmus : OVER
  • Permanent zeeziek: OVER
  • Extra misselijk in ochtend /na lang plat liggen: OVER
  • Wond-pijn: OVER , nog wel gevoelig. Niet heel erg fijn nog om op linker oor te liggen
  • Hartslag in mijn oor: OVER 
  • Ogen horen bewegen : OVER
  • Niet kunnen focussen met lezen of tv kijken: OVER
  • Pieptoon in oor: VERBETERD –  Ik heb nog wel een bescheiden pieptoon , iets beter danvoor de operatie
  • Beperkte bewegingsvrijheid in kaak en tong: OVER
  • Druk in / op mijn oor: OVER 
  • Doofheid : OVER – ook het smurfje is verdwenen
  • Autophony : VERBETERD met praten geen last meer, zingen wel
  • Genezing litteken: tja dat schiet niet op. Er komt af en toe nog een korstje op en soms komt er nog een onderhuidse hechting naar boven. Naschrift 24-9: en ja hoor, weer een ontsteking: naast mijn oor eerst nieuwe zwelling, daarna is huid weer opengegaan.

Disbalans: Was beter, terugval. Zie boven

Winkel-handicap: Lijkt beter, maar de ultieme IKEA – test durf ik nog niet aan

Belastbaarheid : NOG NIET OPGELOST – doe nog niet heel veel op een dag. Ik werk nu halve dagen. Nog veel moe en na veel inspanning komen veel van bovenstaande verschijnselen in lichte vorm terug.