(28) Tussenstand

Ruim 2.5 week na de operatie. Sinds mijn laatste post van 4 dagen geleden is er niet heel veel wezenlijks veranderd. Vanochtend zelfs een beetje terugval met een wat meer deinende wereld om me heen. Eerste paar uur stoïcijns op een stoel gezeten, maar besloten dat dat ook niet helpt. Dus maar wat gaan opruimen in huis. En nu weer even op bank om wat bij te komen. Dat zijn sombere momenten, als het zo weinig opschiet. Moet dan weer even bewust kijken naar de grote lijnen. Als ik per week kijk heb ik toch grote stappen gemaakt. Voor mezelf en andere scds’ers in dit proces een tussenstand van klachten sinds de operatie:

  • Draaiende wereld om me heen: OVER
  • Nystagmus : OVER
  • Permanent zeeziek: OVER
  • Extra misselijk in ochtend /na lang plat liggen: OVER
  • Wond-pijn: OVER – sinds 2 dagen kan ik ook weer een beetje op mijn linkeroor liggen. Niet heel erg fijn nog, maar welkom voor de afwisseling 
  • Hartslag in mijn oor: OVER – Bij tijd en wijlen (bijv na inspanning) hoorde en voelde ik mijn hartslag met harde boem in mijn oor; soms zelfs zo dat de tv per hartslag een sprongetje maakte. Blij dat dit over is.
  • Ogen horen bewegen : OVER – Meteen na de operatie was dit een opvallende verbetering. Helaas kwam dit na een a twee dagen alsnog terug. Maar nu is het al een 4-5 dagen niet meer hoorbaar. Ik wist overigens niet dat het zo’n herrie was totdat het stil werd. Een onverwacht kadootje dus.
  • Niet kunnen focussen met lezen of tv kijken: OVER
  • Pieptoon in oor: VERBETERD – De keiharde pieptoon die soms uren kon aanhouden heb ik al enkele dagen niet meer gehoord. Ik heb nog wel een iets bescheidenere pieptoon , nog wel iets harder dan voor de operatie, maar dit is manageable.
  • Beperkte bewegingsvrijheid in kaak en tong: VERBETERD – Wel mijn minste klacht hoor, maar wel opvallend dat dit zo lang aanhoudt.
  • Druk in / op mijn oor: VERBETERD –Ik stel me 4 niveaus voor waar ik doorheen moet: 1- gevoel dat er meer watten in m’n oor gepropt zijn dan dat er in passen, 2- vol gevoel: net als met duiken, wanneer je vergeet te klaren, 3- gevoel van water in je oor (zoals ’t voor de operatie voelde), 4- niets meer. Ik zit nu op tweede niveau, met af en toe terug naar 1 en heel af en toe mag ik proeven aan derde niveau. 
  • Disbalans: NOG NIET OPGELOST – was voor de operatie al mijn grootste klacht/handicap. Ik vrees dat dit het laatste onderdeel is dat verdwijnt
  • Winkel-handicap: NOG NIET OPGELOST – Winkel of gesloten ruimte ingaan zonder horizon blijft heel naar. 
  • Doofheid: NOG NIET OPGELOST – mijn linkeroor hoort alles een heel stuk zachter en dan alleen de hoge tonen, die dan weer heel naar én vertraagd binnenkomen. Een beetje als een defecte luidspreker van koptelefoon. Als geluid te hard of te hoog is doe ik een oordopje in. Als ik met rechteroor op kussen lig, moet ik radio een stuk harder zetten anders hoor ik niets. De stemmen die ik dan hoor zijn overigens onherkenbaar dan door het smurfgehalte ervan :) Da’s dan wel weer grappig.
  • Belastbaarheid : NOG NIET OPGELOST – doe nog niet heel veel op een dag. Stel me wel een doel per dag, zoals bijvoorbeeld boodschap doen en eten koken, maar daarmee is het wel gedaan. Nog veel moe en hoofdpijn. Iets tillen of inspannen leidt als vanouds tot bewegende ruimte
  • Autophony: NOG NIET OPGELOST – ik hoor mezelf nog steeds van binnenuit praten.


2 gedachten over “(28) Tussenstand”

  1. ha zie nu pas jouw nieuwe manier van communiceren !
    whatsapp heeft afgedaan blijkbaargoed te horen dat er nu vooruitgang is.
    ineens is het over en weet je allemaal niet meer waar je doorheenging.
    of wel weten , doch op abstract niveau
    zei de ervaringsdeskundige
    aart

  2. Hallo Aart, jou ken ik nog niet 😉 ik hobbel nu achter Patrick aan. Goede aktie deze site. Meer lotgenoten leren kennen. Heel fijn die herkenbaarheid.

    Ik zeg.. geduld en een kwestie van enkele weken en we proosten erop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *